MENÜ
                                                        F ASTRA KISOKOS
                                                                                                                                             Minden egy helyen!

c14se.jpg

 

AZ OPEL ASTRÁK GYAKORI "TIPUSHIBÁI" (szerző: AUTÓDOKTOR)

 

-Az alapjárat fennakadása az Astráknál szinte sosem a gázbowden hibája miatt történik.! Általában az alapjárat szabályzó mechanikus hibája, mely tisztítással megszüntethető. A kartergáz lerakódása okozza, ám ha sokáig szenvednek vele, már a szabályzó motor elektromos részében olyan hibát is okozhat a mechanikus szorulás, ami miatt azt cserélni kell!

-Az 1,6-os "NZ" motorok nem különösebben makrancos mocik, mint ahogy általában az Opel motorok is elég strapabíróak és üzembiztosak. Tekintve, hogy komoly számú ilyen kocsi rója útjaink hibás felületét, olvashatunk itt is néhány hibáról, melyek elég bosszantóak tudnak lenni. Igazán a típus erényének azt tartom, hogy szinte sosem üzemképtelenséget kiváltó hibával bajlódik, inkább a rángatás, alapjárat és egyéb kisebb gondok keserítik a tulaj életét!

-A vezérmű szíj cseréjét nem szabad sokáig odázni, mikor eljön az idő, mert a megadott km-nél nem igazán sokkal képes többre. Érzékeny a szíj feszességének beállítására, mert ha kicsit is feszesebb, mint kell, rögtön morogni kezd és a vízpumpát is könnyen kinyírja. Ugyanez a helyzet a generátor hajtó szíjjal is. Csak az a generátor csapágyat és a tartóbak szilentjeit vágja haza túlfeszítés esetén.

-A motorolaj legyen mindig időben és megfelelő minőségűre cserélve, ezzel a vezérműtengelyt kíméled, melynek cseréje nem olcsó mulatság.

-Az első futóműben kényes pont az első lengéscsillapítók állapota, mert ha nem állnak helyt megfelelően, (már "fáradtak") a gömbfejek és a kormánymű gyors kiverődése következhet be!
A hátsó híd felfüggesztése és a fékszerkezet meglepően hatásosra sikerült a gyártóknak.

-A karosszérián elsősorban a már megszokott Opel gond, a hátsó sárvédő ívek korróziója az első szembe ötlő esztétikai és szerkezeti gond.

-Másodikként érdemes figyelni az első lengőkarok felfüggesztési pontjai körül jelentkező korrózióból és anyagfáradásból egyaránt eredő hibákat, melyek miatt a lengőkar "lélegezni" kezdhet és emiatt a kocsi stabilitásából veszít, majd a féltengelyeket kezdi egyik, vagy mindkét oldalon "enni". Ez már a futómű hiba haladó állapotának jele, és általában az első szériás Astrákon jelentkezik. Az utánuk jövőknél már kicsit erősebbre "sikerült" ez a vázrész is.

 

 

 

OLAJCSERE

 

tomors6301154.jpg

 

Motorban

A szakkönyv szerint az olajcserét

-benzinmotornál 15.000 km-terenként,

-dizelmotornál 7500 km-terenként,

-kisebb futásteljesítmény esetén pedig évenként tanácsos megejteni.

 Természetesen az olajszűrő cseréje is meg kell történjen a friss olaj betöltése előtt!

 

Fontos, ha nem a legfontosabb a motor szempontjából, hogy a megfelelő olaj "keringjen az ereiben". Egyrészt garantálja az üzembiztonságot, az optimális működési feltételeket és nem utolsó sorban meghosszabbítja az élettartamot.

A megfelelő olaj kiválasztása nem annyira nehéz, ha figyelembe veszünk néhány irányelvet és persze leszámolunk néhány mitosszal.

Első a gyári ajánlás. Ha Opel gyári olajat választunk, akkor ezzel nem tudunk mellé lőni. A többi gyártó olajai közül pedig érdemes a cimkén az alábbi GM specifikációs feliratot keresni: GM- LL-A-025 vagy GM-LL-B-025

A viszkozítási érték kiválasztásakor pedig az alábbi irányelvet próbáljuk megvalósítani;

-az a "legvékonyabb" olaj, ami az optimális kenést biztosítja a megfelelő olajnyomást fenntartásával és nem társul hozzá túlzott olajfogyás.

Részletesebben erről a " Letöltések" menüben található "10W-40 kontra 5W-40" írásban.

Néhány ajánlás a már bevált, a gyári olajtól eltérő választékból:

CASTROL Magnatec 10W-40 olaj

210380_1_castrol-magnatec-10w-40-5-liter.png

 A német teszt-győztes MANNOL OLAJOK a Tyumeni autótulajdonosok ajánlásával

KLIKK IDE (PDF dokumentum)!

 

 MANNOL O.E.M. 10W-40 kifejezetten az Opel számára készített olaj

 

10W-40 kontra 5W-40 motorolajok c. írás a "Letöltések" menüben! Érdemes elolvasni!

MANNOL ELITE

MANNOL ELITE

Prémium minőség!

Van olyan jó, mint a Castrol Magnatec és még olcsóbb is! 

 Az olajszint mindig a nivopálca minimum és maximum értéke közé essék! Betöltésnél tehát ne kapkodjunk, csak kisebb adagokban töltsük be az olajat, amíg a nívopálcán el nem éri a kivánt értéket. Ezek után indítsuk be a motort és járassuk néhány másodpercig. Erre azért van szükség, mert az olajszűrő is felvesz majd némi olajat, amit a motor leállítása után utána is tudunk tölteni a kívánt optimális nívószintig.

 

Sebességváltóban

 

No ez már egy kissé bonyolultabb művelet, hiszen a sebességváltóműre nem terveztek leeresztőcsavart, csak egy olajszint ellenőrző csavart.  Szándékosan, mert a szakkönyv szerint  "teljes élettartamra" szóló olaj van benne.sebvaltofedel.jpg

A cserélésével tehát nem kell fáradoznunk viszont alkalmasint tanácsos ellenőrizni az olajszintet és elégtelen olajszint esetén azt utánatölteni. Mindemellett érdemes átgondolnunk, hogy egy több éve a sebváltóban lévő, - bármilyen csúcsminőségű- olajnak milyen kenési értékei vannak egy frisshez képest. Ha így vesszük, akkor talán már érdemes elgondolkodnunk a váltóművünk időszakos olajcseréjéről.

Az utántöltés elött ellenőrizzük az olajszintet, amit a sebváltónk jobb vagy bal oldalán található ellenőrzőcsavar kihajtásával tehetünk meg.tomorellenorzocsavar.jpg

Az olajszintnek pontosan az ellenőrzőnyílás alsó széléig kell érnie. ( kivéve 1.6 literes benzin- és 1.7 literes szívódizelmotor F13 hajtóművénél, ahol is az ellenőrzőnyilás alsó széle alatt 20 mm-rel kell lennie. Ezt egy meghajlított dróttal lehet ellenőrizni.)

Az utántöltést elvégezhetjük az ellenőrzőnyíláson slag segítségével, de praktikusabb erre a sebváltó tetején található "szuszogót" használni.szuszogo.jpg

Ezt egy 17-es villáskulccsal kicsavarjuk és egy tölcsér segítségével betölthetjök az olajat. Betöltés közben kísérjük figyelemmel az ellenőrzőnyílást és ha ott szépen megindul az olajcsöpögés, akkor el is értük a megfelelő szintet, abbahagyhatjuk a betöltést. Csavarjuk vissza az ellenőrzőnyílás csavarját, majd a szuszogót is hajtsuk be a helyére. Feltöltést gyári olajjal végezzünk, de ez sem szentírás.

 Váltóolaj mennyiség : 1.4 -1.6 liter

A hajtóműbe SAE 80W viszkozitású, API GL-4 minőségű kenőanyag az ideális.

Váltóolajok:

Opel gyári

 

 

MANNOL UNIVERSAL 80W-90

 

 

MANNOL FWD  75W-85

Mannol FWD

   

 VEZÉRMŰ SZETT

astra f vezérmű szett

 A vezérműszett  elemeit (bordásszíj, görgő, vízpumpa) meghatározott időszakonként ellenőrizni vagy cserélni kell.

A gyári ajánlás szerint: 60.000 km-terenként szükséges a csere.

Ettől függetlenül évenként érdemes ellenőriztetni szakemberrel a vezérműszij feszességét és a szett elemeinek állapotát. Ha szükséges a szíjfeszességet utána kell állítani és a szett elemeit cserélni kell. 
Már csak azért is ajánlatos betartani a fenti ajánlásokat, mert meghibásodásuk (pl. szíjszakadás, szíjfogak kikopása, átugrása...stb.) a vezérlés elállítódását, rosszabb esetben pedig a motor károsodását (pl. a szelepek deformálódása) okozhatja.
A kereskedelmi forgalomban többféle gyártó, különböző árfekvésű termékeit találhatjuk meg. Ezekből válogathatunk igényeink és anyagi lehetőségeink szerint. Bevált márkák: Continental Contitech, Ruiville, Gates, SKF...stb.

Vásárlás előtt kérhetünk árajánlatot különböző tipusokra az alkatrész kereskedőtől.

 

ÜZEMANYAG SZŰRŐ

A benzinszűrőt a jobb hátsó kerék elött, a karosszériához egy acélpánttal rögzítve találjuk. Cseréje évenként ajánlott. Első lépésben az acélpántból "szabadítjuk ki " a régi szűrőnket; egy csavar kihajtásával. Utána a szorítóbilincseket lazítjuk fel, hogy lehúzhassuk a tömlőket. Számoljunk némi benzinkifolyással, úgyhogy ajánlatos valami edeény odakészítése, amiben ezt felfogjuk. Az új szűrőt az oldalán jelzett folyásiránynak megfelelően a tömlőkre csatlakoztatjuk, a bilincseket meghúzzuk, végül az acélpánttal a karosszériához rögzítjük.

benzinszur1.jpg hpim5723_640.jpg

üzemanyag szűrő

üzemanyag szűrő 1

üzemanyag szűrő 2

 

ALAPJÁRATI MOTOR ( C14 SE motor)

 

alapjarati_motor2.jpg alapjarati_motor3.jpg

alapjaratimotor1.jpg

A POLLENSZŰRŐ elhelyezkedése és cseréje

 

pollen1.jpg

pollen2.jpg

 

A pollenszűrő (5.) cseréjéhez először el kell távolítanunk a műanyag "kötény lemezeket" (2.), majd a füleket (4.) lepattintva kiemelhető a szűrő. betesszük az újjat, füleket visszapattintjuk és visszaillesztjük a köténylemezeket.

 

 

HŰTŐVÍZ CSERE - FAGYÁLLÓVAL FELTÖLTÉS

hutorendszer.jpgcoolsystem.jpg

Képes útmutató "ASTRA F" Klikk ide! PDF Fájl

 

HA NEM ÉG A "TOLATÓLÁMPA"

Ritkán ég ki a tolatólámpa izzónk, pláne egyszerre a kettő. Ilyenkor elöször a tolatólámpa kapcsolójának hibájára gyanakodjunk! Ezt a kis szerkezetet a sebességváltónk hűtő felöli oldalán kereshetjük. Könnyű ráismerni, mert egy elektromos vezeték kapcsolódik hozzá, lehúzható dugaljal. Az elektromos dugót kihúzzuk és egy kis drót darabbal összezárjuk a két nyílását. Ha kigyullad a tolatólámpánk, akkor már meg is van a hibaforrás; a kapcsoló. Autósboltba el; 1000-1500,-Ft körüli összegért veszünk egy újat. A régi kapcsolót kihajtjuk egy 19-es racsnis dugókulccsal, helyére becsavarjuk az újat. Elektromos dugó vissza, próba és megint évekig jó a tolatólámpánk.

astra f tolatólámpa kapcsoló

 

  opel embléma

C16NZ motorokra csereszabatos gyújtáselosztók típusszámai gyártók szerint

(ugyanaz a kivitel csak más a gyártó.)

Delco Remy DRD6317
Automega 3012110010
Quinton Hazell XDB137
Bosch 0986237S01
Opel és Vauxhall 1211408
TTV TZV6317 és D6317

 

2010-opel-astra-5.jpg

 

Asztali nézet